Bir sözcüğün temel (gerçek) anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlarına yan anlam denir. Sözcüğün gerçek anlamının dışında, ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur.

Yan anlam nedir ve örnek?

Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları meydana getirirler. Mesela “göz” dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama “iğnenin gözü”, “çantanın gözü”, masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır. Bunlara da yan anlam denir .

6 sınıf türkçe gerçek anlam nedir?

Gerçek (Temel) Anlam Gerçek Anlam, sözcük söylendiği zaman akla ilk gelen anlamıdır. Bu anlamlar sözcüğün sözlükteki ilk anlamına da denk gelmektedir. Bu sebeple sözlük anlamı olarak da ifade edilebilmektedir.

Yan anlam temel anlam nedir?

Temel anlam; bir kelimenin ortaya çıkış nedeni olan, akılda uyandırdığı ilk anlamdır. Bu anlamdan türeyen ve yakın ilişkili olan yeni anlamlara ise yan anlam denir. Temel ve yan anlamlar birlikte "gerçek anlamları" meydana getirirler.

Yan anlam mecaz anlam mıdır?

1.2. Yan Anlam: Bir sözcüğün temel anlamı ile ilgili kazandığı yeni anlamayan anlam” denir. … 1.3. Mecaz Anlam: Sözcüğün, gerçek anlamının dışında kazandığı yeni anlamamecaz anlam” denir.

Yanın farklı anlamı nedir?

(bir şeyin) Ön, arka, alt ve üst dışında kalan bölümü. Yön, sağve solun ortak adı, taraf. Yer. Üst.

Terim anlam nedir ve örnekler?

Terim anlamlı kelimeler, dar ve sınırlı bir anlamı ifade ederler. Çünkü yalnızca kullanıldığı meslek, bilim, sanat, spor alanına hitap eden bir anlamı karşılarlar. Örneğin “makale” kelimesi, edebiyat terimi olarak kullanılır. Başka anlamları veya halk dilinde kullanımı yoktur.

Gerçek anlamı ne demek?

Gerçek anlam, sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. … Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.