Bağlama Nedir Nerelerde Kullanılır?

En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür. Anadolu'da geleneksel Türk müziği kültürü ile biçimlenmiş ve özellikle halk aşıkları arasında uygulanan usta çırak ilişkisi ve kulaktan duyma yoluyla saz öğrenme ile günümüze kadar ulaşmıştır.

Bağlama nedir neden yapılır?

Önceleri bağlama gövdesinde deri gibi çeşitli malzemeler kullanılmaktaydı. Metal telin gelişimiyle sazın direncine dayanıklı kapak ihtiyacı ortaya çıktı ve bu yüzden ahşap kapak kullanılmaya başlandı. Ahşap kapağın göğüse kapatılması bağlama yöntemi ile gerçekleştiğinden saza bağlama denmeye başlandığı düşünülmektedir.

Saz nasıl ortaya çıkmıştır?

Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.

Bağlama nedir nasıl yapılır?

Bağlama kısaca; armudu andıran tekne ( gövde), teknenin üzerine yapıştırılan göğüs ve sap kısımlarından oluşmaktadır. Göğüs kısmında bulunan orta eşik ile sap kısmında bulunan üst eşik üzerine gerilen teller, yine sap kısmında bulunan burgular yardımı ile akort edilmektedir.

Bağlama nedir nasıl kullanılır?

Bağlama Türk Halk Müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir çalgı türüdür. Yörelere ve boyutlarına göre değişik isimlerle tanınır. kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, ikitelli, tanbura, tar, v.b. Kullanılan tekniğe göre mızrap veya parmaklar ile çalınır. Parmaklarla çalma tekniğine şelpe ve dövme denir.

Bağlama cesitleri nelerdir?

Bağlama Çeşitleri – Düzenleri – Metodları

  • Cura (en küçük boy)
  • Çöğür (kısa kol bağlama)
  • Tanbura (uzun kol bağlama)
  • Divan sazı (büyük boy bağlama)
  • Meydan sazı (en büyük boy bağlama, nesli tükenmek üzere)
  • Elektro saz (gitar manyetikleri ile donatılmış bağlama.

Bağlama hangi kültüre ait?

Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Yörelere ve boyutlarına göre kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, ikitelli, tambura, tar gibi değişik isimlerle tanınır.