İhtiyati haciz faturaya ile alacak davası çok sık rastlanan bir dava türü olmasa da mümkündür. Bu durum kanunda düzenlenen bir husus değildir. Ancak bazı Yargıtay kararlarında fatura mahkemece kanaat uyandırdığı ve faturaya dayalı alacak davası ihtiyati haciz kararı verebildiği görülmektedir.

Ihtiyati haciz kararı hangi hallerde istenir?

İHTİYATİ HACİZ ŞARTLARI

  • 1- Bir para alacağı bulunmalıdır.
  • 2- Para borcu rehinle temin edilmemiş olmalıdır.
  • 3- Alacağın vadesi gelmiş olmalıdır. (Bu konuda istisnalar mevcuttur.)
  • 4- Alacaklı mahkemeye teminat yatırmalıdır.

May 26, 2021

Fatura ile haciz yapılır mi?

Elinde bir fatura bulunan kişinin başvurabileceği takip yolu ise Genel Haciz Yoluyla İlamsız Takiptir. Faturayı düzenleyen kişinin icra dairesine sunacağı Takip Talebi ile icra takibi başlatılır. … Bu ödeme emrinin ekine takip talebinde bulunurken sunulan fatura örneği de eklenerek borçlunun adresine gönderilir.

Ihtiyati haciz talebi nasıl yapılır?

İhtiyati haciz kararının alınması iki şekilde olur: Takipten önce ihtiyati tedbir kararının alınması; alacaklı icra müdürlüğüne başvurmadan tedbiri haciz kararı alınması için mahkemeye başvuru yapabilir. Bu durumda mahkeme alacağı ve ihtiyati haciz kararı alınma nedenlerini yeterli görürse ihtiyati haciz kararı verir.

Ihtiyati haciz teminat miktarı ne kadar?

İhtiyati Haciz Teminat Mahkemelerde genellikle alacağın yatıracağı teminat oranı - oranındadır. Alacak bir ilamdan kaynaklanıyor ise teminat göstermesi gerekmemektedir. Ancak ilam niteliğinde bir belge olması halinde alacaklının teminat yatırıp yatırmaması konusunda mahkeme takdir edecektir (İİK madde 259/3).

Ihtiyati haciz neden istenir?

Alacaklı, borçlunun borcunu zamanı geldiğinde ödemeyeceğini düşünüyorsa, dava veya icra takibi açmadan hızlı bir şekilde borçlunun mallarına ihtiyati haciz koydurabilir. İhtiyati haciz ile birlikte, borçlunun mallarını üçüncü kişilere devretmesi engellenmiş olur.

Ihtiyati haciz kararı aldıktan sonra ne yapılır?

Alacaklı, ihtiyati haciz kararının verildiği tarihten itibaren on gün içinde yetkili icra dairesinden bu kararın uygulanmasını isteyebilir. Eğer bu on günlük süreyi geçirirse «ihtiyati haciz kararı kendiliğinden» kalkar (İİK. mad. 261/II).

Faturadan icraya verilir mi?

Fatura alacağının tahsili için faturaya dayalı icra takibi yapılır. Borçlu ödeme emrini tebliğ aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde borca itiraz etmezse alacaklı, borçlunun mallarına haciz konulmasını talep ederek alacağına ulaşabilir. … Faturanın muhataba yani borçluya ulaşıp ulaşmadığının ispat yükü alacaklıya aittir.