Haksız tutuklama tazminat davalı kimdir?

Ceza Muhakemesi Kanunu madde 141 düzenlemesi açıkça tazminat talebinin Devlete yöneltilebileceğini söylüyor. Dolayısıyla haksız tutuklama talebi ile mahkemeye yapılan başvuruda karşı taraf Devlet olacaktır.

Haksız tutuklama tazminat davaları ne kadar sürer?

Dolaysıyla haksız tutuklama, gözaltı veya el koyma nedeniyle tazminat davası açma süresi; yani zamanaşımı süresi genellikle 1 yıl olarak dikkate alınmaktadır.

Haksız tutuklama tazminatı ne kadar?

Haksız tutuklama nedeniyle açılan tazminat davasında maddi ve manevi tazminat kalemlerinin belirlenmesi için belli bir ölçüt yoktur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre 1 ay haksız tutuklanmış kişi için 1000 Euro manevi tazminata hükmedilmiştir.

Beraat kararı sonrası tazminat davası ne kadar sürer?

Beraat Kararı Sonrası Tazminat Davası Süresi Kanunda söz konusu tazminat davası için belirtilen süre, beraat kararının verilmesinden itibaren 3 ay ve kararın kesinleşmesinin ardından da 1 yıl içerisinde tazminat davası açılabilir.

CMK 141 davalı kim?

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davasının davalısı Ceza Muhakemesi Kanunu 141. madde uyarınca Devlettir. Devleti, hazine temsil eder. Dava illerde defterdarlık, ilçelerde ise mal müdürlüğü aleyhine açılır. Davalı hazine yerine herhangi bir şahsa açılamaz, açılan davanın reddi gerekir.

Koruma tedbirleri sebebiyle zarara uğrayanın tazminat talebi kim tarafından karara bağlanır?

(2) İstem, zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza dairesi yoksa, en yakın yer ağır ceza mahkemesinde karara bağlanır.

Devlete karşı tazminat davası nereye açılır?

Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Devletin, yani idarenin işlem ve eylemleri nedeniyle zarara uğrayanların açtığı tazminat davasına “tam yargı davası” denilmektedir.