Eğer gecikmenin nedeni hamilelik değilse, arkada yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi…) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir.

Hamilelik dışında neden adet gecikir?

Bir yıl içinde 2 ya da 3 seferden daha sık maruz kalınan gecikme ciddi sağlık problemlerinin ayak izleri olabilir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.

Hamile değilsem neden adet olmadım?

Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir.

15 günlük adet gecikmesi normal mi?

Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.

10 günlük adet gecikmesi normal mi?

Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.

Adet olmamak nelere sebep olur?

En sık rastladığımız sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hormon bozuklukları
  • Kanser ve tedavi süreci.
  • Tiroit rahatsızlıkları
  • Bulimia nervoza.
  • Anoreksiya.
  • Kistik fibrozis.
  • Hipofiz bezi rahatsızlıkları ve bu bölgede gelişen spor.
  • Sağlıksız beslenme.

1 ay adet gecikmesi normal mi?

Üreme dönemine giren sağlıklı her kadın ortalama 28 günde bir adet kanaması görür. Kişinin ergenlik döneminde gördüğü ilk menstrüasyonun ardından, hormonal düzen sağlanana kadar 12 ile 18 ay boyunca adet düzensizliği ve bununla beraber adette gecikme görmesi normaldir.

Gebelik testi negatif olup hamile olan var mı?

Testin yapılabilmesi için yumurtanın sperm tarafından döllenmiş olması gerekir ve HCG hormonunun salgılanmaya başlamış olması gerekir. Eğer bu iki durum gerçekleşmemişse yani bunlardan önce test yapılmışsa, hamilelik durumu mevcut olsa bile test sonuçları negatif çıkabilir.