Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Hizmet tespit davası belirli bir süre içerisinde açılmadığı takdirde zamanaşımına uğramaktadır. Bu dava için zamanaşımı 5510 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiştir. İlgili kanun hükmü uyarınca, “sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık” bir süre öngörülmüştür.

Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?

Hizmet tespit davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre, işçinin işten çıktığı yılın son gününden itibaren işlemeye başlar. Eğer işçi yıllarca kesintisiz ve aralıksız olarak aynı işyerinde çalışmışsa, 30 yıl önceki sigortasız çalışmaları için bile hizmet tespit davası açabilir.

Hizmet tespit davasında hak düşürücü süre ne zaman başlar?

Hizmet tespit davası, 5510 s. Kanunun 86. maddesi gereği 5 yıllık süre içerisinde açılması gerekmektedir. 5 yıllık sürenin başlangıcı, hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlar ve davanın takip eden 5 yıl içerisinde açılması gerekir. 5 yıllık süre hak düşürücü niteliktedir.

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapabilir?

01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 93. maddesi ile de Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zamanaşımına tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.

Hizmet tespiti nasıl kanıtlanır?

Hizmet tespiti davalarında yazılı delillere öncelik tanınmalıdır. Yazılı delilerin aksinin de yazılı delil ile kanıtlanması gerekir. Ancak tespiti istenilen kimi durumlarda; iş yeri ve çalışma olgusuna yönelik resmi ve yazılı kanıt bulunması mümkün olmadığında, tanık beyanlarına değer vermek gerekir.

Tespit davası nedir Zamanaşımı?

Tespit davası, bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır. Bu dava sadece hukuki ilişkinin varlığının tespitinde açılabilir. … Dava sonucunda verilen karar, kesin tespit niteliğindedir. Bu sebeple verilen karar, delil olarak kullanılabilir.

Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?

Hizmet Tespit Davası Kazanılırsa Ne Olur? Hizmet tespit davası kişinin lehine sonuçlanırsa işçinin talep ettiği yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Sadece sigorta primleri değil, bu dönemde işleyen yasal faiz de işçiye ödenir.

Hak düşürücü süre ne zaman başlar?

İİK`nın 67/1 maddesi uyarınca itirazın iptali davalarında 1 yıllık hak düşürücü süre itirazın alacaklıya tebliği tarihinden itibaren başlar. İtiraz tebliğ edilmedikçe süre başlamaz. İcra dosyasında alacaklının icra işlemleri yapmış olması itirazın tebliği anlamına gelmez.