Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.

Horon hangi şehirde?

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde horon, kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve mertliğin sembolüdür. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.

Horon hangi ayakla başlar?

Karadeniz oyunu horon hep sağ ayakla başlar. Genelde figürleri üç kere uygulanır. Horonun bir anlam bütünlüğü, bir felsefesi vardır. Kollar yukarıda oynanır, aşağı alınır yenlik yapılır, sıksara oynanır, tekrar aşağı (al aşağı) alınır ve oyuncu omuzlarla kendini ifade eder.

Rize horonu nedir?

Rize Bölgesi'nde oynanan halk dansları genelde “horon” olarak adlandırılır. Daha çok tulum, kemençe eşliğinde oynanan horon bazen de türkü eşliğinde müziksiz de icra edilebilir. Ortadaki tulum veya kemençecinin etrafında kızlı erkekli bir halka oluşturularak oynanır.

Horon Türk oyunu mu?

Dr. Orhan Durgun bölgemizdeki halk oyunları ve halk kültürü konferansında önemli bilgiler verdi ve 'Horon'un Rum Pontus ile alakası olmadığı bir Türk Oyunu olduğunu ifade etti. … Ve Trabzon bölgesinin oyunudur. Tabi ki Giresun'da, Ordu'da, Gümüşhane'de de oynanır.

Horonda giyilen kıyafetlerin adı nedir?

Doğa yapısının sert ve dağlık oluşu, denizinin ve havasının kararsızlığı horon oyunlarında göze çarpar.Bayanlar, zaten folklorik kıyafet giyen giysilerle erkekler de ise beyaz gömlek üzerine siyah veya lacivert yelek ve pantolon beyaz çorap siyah ayakkabı giydikleri bunları tabanca ve köstekli saatle süslenerek oluşan …

Halay hangi şehirde oynanır?

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

Doğu Halayı hangi ilde oynanır?

Bu oyun daha çok Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde oynanır. Erzurum ve Kars yöresinde bu oyun oynanır.