İnsan Kütüphanesi , insanlar arasında sosyal temasa karşı önyargıya meydan okumayı amaçlayan 2000 yılında Danimarka'nın Kopenhag şehrinde başlatılan uluslararası bir organizasyon ve harekettir .03-Jul-2017

Ilk Selçuklu kütüphanesi nerededir?

İlki Osman Bey döneminde İznik'te ikincisi ise Lala Şahin Bey döneminde Bursa'da kurulmuştur. İstanbulun alınmasından sonra da kurulan medreselerin içerisinde kütüphaneler yer aldı.

En eski kütüphane nerede?

Dünyanın en eski kütüphanelerinden biri, MÖ 7. yüzyılda Asur Devleti'nin başkenti Ninova'da kurulan Asurbanibal Kütüphanesidir. Kütüphane, adını kurucusu olan kraldan alıyor.

Türkiye’nin en eski kütüphanesi nerede?

Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.

Türklerde ilk kütüphaneyi kim kurdu?

Türklere ait ilk kütüphane Orta Asya'da Uygurlar döneminde kuruldu.Karahoça ve Turfan kazılarının sonucunda 30 bin adet yazma orta çıkarıldı. Türklerin İslamiyeti kabul ettikten sonra kurdukları ilk devlet olan Gaznelilere ait Gazneli Mahmutun Büyük Saray Kütüphanesi ise önemli bir diğer kütüphane olmuştur.

Islam aleminde ilk kütüphaneler hangi dönemde nerede ortaya çıkmıştır?

Emevîler döneminde ulemâya ve talebeye açık ilk kütüphanenin Muâviye b. Ebû Süfyân zamanında (661-680) Şam'da bir nevi araştırma merkezi olan Beytülhikme'de kurulduğu kabul edilmektedir.

Kütüphane Nedir Tarihçesi?

Kütüphanesi, M.Ö. III. yüzyıl başlarında bir Yunan sömürgesi olan İskenderiye'de II. Ptolemy tarafından kurulmuştur. literatürünün en iyi kopyalarından oluşan bir koleksiyonun meydana getirilmesini sağlamıştır. 200.000 ile 700.000 civarında papirüs tomarları şeklinde kitap bulunduğu sanılmaktadır.

Asurlular dünyanın ilk kütüphanesini nerede açtılar?

Nivie'de İ. Ö. 626 tarihinde kurulan Asur Bani Pal kitaplığı ilk kütüphane sayılır. Daha sonra Ozymandias Teb'te dinsel yazılar için ayrı bir kitaplık daha kurulmuştur:bu kitaplığın 20.000′den çok papirus tomarı bulunduğu sanılmaktadır.