Hakları ihlal eden idari işleme karşı dava açma süresi içerisinde iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilirler. Hakları ihlal eden idari işleme karşı açılan iptal davasının karara bağlanması üzerine kararın tebliğinden itibaren 60 günlük dava açma süresi içerisinde tam yargı davası açabilirler.

Iptal ve tam yargı davası birlikte nasıl açılır?

Bu hükme göre işlem nedeniyle iptal ve tam yargı davası birlikte açılabilir. Yani tek dilekçe ile bu talep yapılabilir. Bu durumda mahkeme her iki talep hakkında da hüküm verecektir. Bu davanın süresi idari işlemin yazılı bildirim tarihinden itibaren 60 gündür.

Iptal davası ile tam yargı davasının ortak özelliği nedir?

Tam yargı davası, idareye karşı açılan bir tazminat davası olarak kabul edilmektedir. İptal davası ise, sadece idari işlemin ortadan kaldırılması amacıyla açılan bir davadır. İdari işleme karşı iptal davasıyla birlikte zararların karşılanması talebiyle tam yargı davası açılabilir.

Tam yargı davaları ne kadar surer?

Tam yargı davalarında 2019 yılından itibaren hedef süre uygulamasına geçilmesiyle birlikte ilk derece mahkemesi olan idare mahkemesinde açılmış tam yargı davasının 360 gün yani 1 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenmektedir.

Tam yargı davasında idareye başvuru zorunlu mu?

Tam Yargı Davasında İdareye Başvuru Zorunluluğu 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 13 düzenlemesine göre idari eylemlerden doğan zararlardan ötürü tam yargı davası açılacağı zaman önce eylemi yapan idareye başvurmak zorunludur. Yani idari eylemi yapan idareye başvurularak zararın giderilmesi talep edilir.

Iptal ve tam yargı davası aynı anda açılır mı?

Tam yargı davası ve iptal davası birlikte açılabileceği gibi iptal davasının sonucunda verilen iptal kararından sonra da tam yargı davası açılabilir. Bu durumda kesinleşen iptal kararının tebliğinden itibaren davacının 60 gün içerisinde tam yargı davasını açması gerekir.

Tam yargı davasında miktar belirtilmeli mi?

İdarî Yargılama Usûlü Kanununun 3. maddesinin ikinci fıkrasının d bendine göre tam yargı davalarında dilekçede uyuşmazlık konusu miktarın da belirtilmesi gerekir. Kanunda buna herhangi bir istisna öngörülmemiştir.

Tam yargı davalarının özellikleri nelerdir?

Tam yargı davası; idarenin herhangi bir işlemi, eylemi veya ihmali nedeniyle zarara uğrayan kişinin maddi ve manevi zararının tazmini amacıyla açtığı bir idari dava türüdür. Tam yargı davası, idare aleyhine açılan özel hukuktaki tazminat veya alacak davasına benzer bir idari dava olarak nitelenebilir.