Keledoş, Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Murat- Van bölümü ne ait yöresel bir yemektir.

Keledoş nerede meşhur?

Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait olan keledoş yemeği Ağrı, Bitlis, Van ve Muş yörelerinde daha çok yapılan bir lezzet olmasıyla birlikte tescillenmiş olarak Van iline özgü meşhur bir yemek olarak kabul edilmektedir.

Ağrı’nın meşhur yemeği keledoş nasıl yapılır?

Keledoş Nasıl Yapılır Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.

Keledoş hangi otla yapılır?

10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 35-40 dk düdüklüde pişirilir.

Keledoş otu nerede yetişir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde zengin kahvaltısıyla öne çıkan Van'da ilkbaharda dağlardan toplanan otların kurutulmasıyla yapılan "keledoş" yemeği, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Keledoş nerede yenir?

Sadece 'keledoş' için Van'a gelenler oluyor. Yöremizin çok kıymetli bir yemeğidir. Diğer bölgelerde bu lezzetin yapılmamasının nedeni, ak pancarının sadece buradaki yüksek kesimlerde yetişiyor olmasıdır."

Keledoş otu ismi nedir?

Keledoş Otu(Ak Pancar)

Ağrının yemek olarak neyi meşhur?

Ağrı'da büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapılması yemek kültürüne de yansımıştır. … Şehrin meşhur yemekleri arasında Abdigör Köftesi, selekeli, gösteberg buğulama, alabalık, kete, haşıl, hengel, erişte bulunmaktadır. Ayrıca bölgede üretilen beyaz bal da dünyaca ünlüdür.