Kıyam bi nefsihi ne demektir?

Kelâm âlimlerine göre kıyâm bi-nefsihî Allah'ın varlığının, başkasına bağımlı bir zorunluluktan değil kendinden kaynaklanan bir gereklilik olduğunu, ayrıca O'nun mevcudiyeti ve bekāsı için bir başkasına veya kendi dışındaki bir sebebe muhtaç bulunmayan yegâne mutlak varlık (vâcibü'l-vücûd li-zâtih) olduğunu ifade eder.

Kıyam bi nefsihi nasıl yazılır?

kıyam bi nefsihi / kıyâm bi nefsihî

Zati sıfatlar Kıyam ne demek?

Kıyam bi nefsihî : Allah'ın varlığı kendisindendir, var olmak için başka bir varlığa muhtaç değildir.

Kıyam ne anlama gelir?

Kıyam kelimesi, İslam dinine inananlara göre yeniden dirilip, ayağa kalkma şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda kıyam, namaz sırasında ayakta durma ve bir işe teşebbüs etme, girişme olarak da değerlendirilmektedir.

Allah’ın varlığının kendinden olması ne demek?

Dinî bir terim olarak vücûd, Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık (vâcibü'l-vücûd) olduğunu belirtir. Allah'ın varlığı zâtının gereği yani kendindendir (bizâtihî/lizâtihî), O'nun dışındaki varlıkların mevcudiyeti ise kendileri dışındandır (bigayrihî/ligayrihî).

Allah’ın Zati sıfatları hangisi?

Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.

Zati sıfatlar nelerdir?

Zatî sıfatlar; vücut, kıdem, bekâ, vahdâniyet, muhâlefetün lilhavadis ve kıyambinefsihî olmak üzere altı tanedir. Vücut, Allah'ın vâr olması demektir. … O'nun varlığının başlangıcı ve sonu olmadığı gibi varlığını devam için de hiçbir şeye muhtaç değildir. Diğer varlıkların muhtaç oldukları şeyleri de yaratan O'dur.