Safra kesesi taşı oluşumunda esas neden, kesenin konsantrasyon yeteneğindeki bozukluk olduğundan, hasta olan kesedir. Bu neden ile esas tedavi safra kesesinin ameliyatla çıkarılması yani kolesistektomi'dir.Apr 30, 2009

Safra kesesinin diğer adı nedir?

Safra kesesi, tıp literatüründe vesica biliaris veya vesica fellea olarak adlandırılabilir.

Kolelitiazis ne demek?

Safra kesesinde taşlar varsa, buna kolelitiazis denir. Safra kanallarında safra kesesi taşları mevcut olduğunda buna koledokolitiazis denir. Safra kesesi taşları kesede iltihaba yol açtığında bu duruma akut kolesistit adı verilir.

Öd nedir nerede bulunur?

Safra�kesesi,karaciğerin alt yüzünde bulunan, 7-10 cm uzunluğunda, en geniş yeri 3 cm kadar olan, 30-50 mİ kadar öd denilen yeşil sarı renkli acı salgıyı salgılayan organ. Fundus, gövde ve boyun olmak üzere üç bölümden oluşur. Üst yüzü bağdokusuyla karaciğere bağlıdır. Alt yüzü ise peritonla örtülüdür.

Safrayı üreten organ nedir?

Safra, karaciğerde üretilerek safra yolları aracılığı ile 12 parmak bağırsağına dökülmektedir. Safra kesesinin bu transferdeki amacı safrayı depolamak ve vücuda gerektiği hallerde 12 parmak bağırsağına boşaltmaktır.

Biliyer kolik ne demek?

Biliyer kolik (kronik kolesistit): Safra kesesinde bulunan taşın safra kesesinin çıkışını tıkaması neticesinde safra kesesinin boşalamaması, şişmesi ve duvarının gerilmesi ile ortaya çıkan klinik bir durumdur. Şiddetli sağ üst kadran ağrısı, bulantı ve kusma en sık görülen şikayetlerdir.

Kolesistit ne demek?

Safra kesesi, karının sağ tarafında, karaciğerin altında bulunan küçük armut şekilli bir organdır. Safra kesesi, ince bağırsağınıza salınan safra adında bir sindirim sıvısını tutar. Safra kesesinin iltihaplanmasına kolesistit denir. Safra kesesinden çıkan tüpü tıkayan safra taşları kolesistite sebep olabilir.

Kolelitiazis belirtileri nelerdir?

Ancak bazı kişilerde aşağıdaki gibi belirtiler görülebilir:

  • Karın, sırt veya sağ omuzda ani şiddetli ağrı
  • Cilt veya gözlerin sararması (safra kanalında ki tıkanmaya bağlı olarak)
  • Ateş
  • Kusma veya mide bulantısı
  • Aşırı terlemek.
  • Mide şişkinliği.
  • Gaitada renk değişikliği.