HMK'nın 412. maddesi kapsamında, tahkim sözleşmesi, tarafların, sözleşme veya sözleşme dışı bir hukuki ilişkiden doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların tamamı veya bir kısmının çözümünün hakem veya hakem kuruluna bırakılması hususunda yaptıkları anlaşmadır.23 Oct 2020

Tahkim Sözleşmesi’nin özellikleri nelerdir?

  • Taraflar Arasında (Mevcut ve Belirli) Bir Hukuki İlişkinin Varlığı
  • Taraflar Arasında (Belirli veya Belirlenebilir) Bir Uyuşmazlığın Olması
  • Karşılıklı Açık ve Kesin Tahkim İradesinin Varlığı a. Tahkim İradesinin Karşılıklı Olması b. Tahkim İradesinin Açık ve Kesin Olması
  • Yazılı Şekil Şartı

Tahkim sözleşmesi nelerdir?

Tahkim Anlaşması, kişiler arasında ortaya çıkmış veya çıkabilecek olan anlaşmazlıkların, olağan devlet yargısı yerine, hakemler tarafından çözülmesi amacıyla taraflar arasında yapılan anlaşmayı ifade etmektedir.

Tahkim sözleşmesi ne zaman yapılır?

Tahkim anlaşması, yalnızca tahkime elverişli konularda yapılabilir. Taşınmaz mallar üzerindeki ayni haklardan veya ikisi tarafın iradelerine tabi olmayan işlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar ise tahkime elverişli değildir ( HMK m. 408). Bu hususlar dışındaki konular kanunda aksine hüküm olmadıkça tahkime elverişlidir.

Hangi davalarda tahkim yoluna gidilir?

Taşınmaz mallar üzerindeki ayni haklardan veya iki tarafın iradelerine tabi olmayan işlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir. Bunun dışındaki uyuşmazlıklarda tahkime gidilebilir.

Hakem sözleşmesinin özellikleri nelerdir?

Hakem sözleşmesi, hakem ile tahkim anlaşmasının tarafları arasında kurulan; tarafların karşılıklı hak, yükümlülüklerini düzenleyen, yükümlülüklerin ihlâli durumunda başvurulabilecek mekanizmalara işaret eden ve bu ilişkinin sona erme koşullarını ortaya koyan sözleşmedir.

Tahkim sözleşmesi yazılı olmalı mı?

Yazılı şekilde yapılmayan tahkim anlaşmaları geçerli olmayacak, hüküm ve sonuç doğurmayacaktır. Esas olan tahkim anlaşmasının yazılı olarak yapılması olmakla birlikte sözlü tahkim anlaşmalarını geçerli sayan hukuk düzenleri ve uluslararası düzenlemeler de mevcuttur.

Tahkimin unsurları nelerdir?

Eğer bir tahkimde tüm unsurlar (ihtilâfın esası, tarafların milliyeti, hakemler, uygulanacak hukuk, tahkim yeri) belli bir devlete bağlı ise böyle bir tahkime dayanarak verilen hakem kararı rnillî bir hakem kararıdır.