İş Kanununun 14. maddesinin 1. fıkrasında “İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler içinde aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” denilmektedir.

Hangi durumlarda tazminat alabilirim?

TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi. Muvazzaf askerlik hizmeti için işçinin iş yerinden ayrılması Kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılması

2020 kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?

Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

10 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

Giydirilmiş ücretin içine ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemeler giriyor. Brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu toplam kıdem tazminatına ulaşılıyor. Bugün asgari ücret brüt 3.577 lira olduğundan, asgari ücretli bir çalışan işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, 35.775 lira tazminata hak kazanıyor.

Kıdem tazminatı almaya hangi hallerde hak kazanılır?

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Çalışan işinden kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin, işveren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir.

2000 den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır.

Iş yerinden ayrılırken tazminat nasıl alınır?

İş Kanunu'na göre bir kişinin kıdem tazminatı alması için o iş yerinde en az 1 yıl çalışması şarttır. 1 yılı dolduran ve işveren tarafından akdi sonlandırılan çalışanlara kıdem tazminatı verilir. Kıdem tazminatı kişiyi koruma altına alır ve olası durumlar karşısında yaşanabilecek mağduriyeti önlemeye yarar.

Pandemi döneminde istifa eden tazminat alabilir mi?

3- Pandemi döneminde istifa eden çalışanlar tazminat talep edebilir mi? Kural olarak istifa halinde çalışanlara hem normal dönemde hem de pandemi dönemlerinde kıdem tazminatı ödenmemektedir.