Meydan Boğazı Barajı, Münevvir Barajı, Çirişgöl Barajı, Issıdere Barajı gibi pek çok gölet ve bu göletlerden açılan Payköy Kanalı, Haydarbey Arkı, Issıdere Kanalı, Akyol Arkı gibi pekçok kanal, Urartu Dönemi'nde tarıma verilen önemin göstergesidir.

Urartuların su kanalının adı nedir?

Şamram Kanalı, Van'da Urartulardan kalma 51 km uzunluğundaki su kanalı. Urartu krallarından Menua döneminde (İÖ 810-786) Van Ovasını sulamak amacıyla inşa edilmiştir. Bazı yerleri Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından düzenlenen kanal hâlâ kullanılır durumdadır ve bugün de Van'ın su gereksinimini sağlamaktadır.

Urartular su kanalları ve barajlar inşa etmiş midir?

Urartu Kralları'nın Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaptırdıkları çok sayıdaki baraj, gölet ve sulama kanalları, Eskiçağ'da Hitit ve Assur Krallıkları'nın baraj ve sulama kanalı yapma geleneğini Pers, Hellenistik, Bizans, Ortaçağ ve Osmanlı Devleti dönemine taşımıştır.

Urartular tarıma önem vermiş ne adı verilen sulama kanalları yapmışlardır?

Urartu Şamram Su Kanalı | Temasu. Milattan önce 810 ile 786 yılları arasında hüküm süren Kral Menua ülkesinin yer aldığı dağlık coğrafyanın zorluklarını ancak imar faaliyetleriyle en aza indirileceği düşünerek, en büyük icraatı olan ve bugünlere kadar gelen, bir sulama kanalı yaptırdı.

Urartular tarım için ne yapmışlardır?

Urartular tarım ve hayvancılığın gelişebilmesi için büyük ölçekli projeler uygulamışlardır. Bu amaçla inşa edilen baraj, gölet, kanal ve sulama sistemleri Urartu mühendisliğinin ulaştığı yüksek seviyeyi göstermesi bakımından önemlidir.

Şamran ne demek?

şamran. edremit'in içinden akan şey. urartu kralı menua tarafından van'a su taşımak iin yapılan 50km uzunluğundaki su kanalıdır. menua kanalı da denir. …

Şamram kanalı nerede?

Yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki Menua Kanalı Van'ın güneydoğusundaki Gürpınar ovasından başkent Tuşpa'nın bulunduğu Van Ovası'na tatlı su taşımaktadır. Su kaynağı deniz seviyesinin 1760 metre yüksekliğindedir.

Su kanalları hangi uygarlığa aittir?

Van'da Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki tarihi Şamran Kanalı, "Menua Yürüyüş Yolu Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak.